PROFIL TIMA

HERTA

OSNOVNI PODACI

Herta Klub osnovan: 1892. godine
Predsednik kluba: Mičael Pric
Kapacitet stadiona: 74064
Adresa: Olimpiski stadion, Berlin
Web adresa: www.hertha.de
Trener: Jos Luhukai

BIOGRAFIJA TIMA

Herta je jedno od imena germanske boginje plodnosti, ali mitologija nije bila u mislima četvorice osnivača najpopularnijeg berlinskog kluba. Oni su 25. jula 1892. godine krenuli na put brodom koji se zvao Herta. Dimnjak na Herti bio je obojen u plave i bele pruge, što je odredilo buduće dresove.

BFC Herta 92 je od samog starta ostvarivao dobre rezultate, a 1905. osvojio je prvi šampionat prestonice. Iako su rezultati bili dobri, finansijsko stanje nije. Zato je tek spajanje sa bogatim BSC Berlinom u BSC Hertu 1920. godine donelo neophodnu stabilnost. A uskoro, rezultati će dostići novi nivo.

Dvadesete godine bile su doba prosperiteta za liberalni Berlin, a klub je to pratio na adekvatan način, ulaskom u šest uzastopnih finala šampionata Nemačke. Na žalost navijača, samo su poslednja dva finala dobijena - 1930. i 1931. godine. Heroj navijača u to vreme bio je Hano Zobek, najpopularniji berlinski fudbaler svih vremena.

Dolazak nacista na vlast bio je težak udarac za kosmopolitsku prestonicu, pa je i Herta zapala u krizu iz koje će se izvući tek krajem 50-ih. Početkom te decenije grupa igrača izbegla je iz Drezdena u Zapadni Berlin, posle, čega klubovi iz Istočne Nemačke nisu želeli da igraju sa Hertom. U to vreme razvijen je veliki rivalitet sa Tenis Borusijom (oživljen na tren pre nekoliko godina, kada je TB ušao u drugu Bundesligu i sreo se sa Hertom u kupu.

Kao šampion Herta je ušla u Bundesligu 1963., ali je dve godine kasnije izbačena zbog kršenja propisa o platama. Pre toga se klub morao suočiti sa teškim problemom. Njihov stari stadion "Plumpe" bio je smešten severno od samog centra grada. Linija podele išla je blizu stadiona i presekla jezgro navijača Herte. Kada je 1961. podignut Berlinski zid, navijači na istočnoj strani skupljali su se u njegovoj blizini i pratili rezultat slušajući huk sa stadiona. Tome je došao kraj u uvodnoj sezoni Bundeslige, kada se klub preselio na daleki zapad grada , gde je smešten Olimpijski stadion.

Herta se u ligu vratila brzo, ali je 1971. bila uključena u skandal sa nameštanjem utakmica, pa je ubrzo zapala u finansijske probleme. Rešili su ih prodajem stadiona, a ta decenija nije nije bila neuspešna - jednom vicešampioni, dva puta finalisti kupa i polufinalisti Kupa UEFA.

Usledila je druga kriza - od 1980. do 1997. klub je u Bundesligi proveo samo četiri sezone (Berlin je u to doba bio jedina prestonica bez prvoligaša punih deset godina). Posle velike finansijske krize sredinom devedesetih, klub je uspeo da nađe sponzore, vrati se u ligu, a ubrzo stigne i do Lige šampiona.

Uspesi:

Šampioni Bundeslige: 1930, 1931


POVEZANE VESTI