ZABAVA

Šajberica!

U senci afera evropskih klubova poslednjih godina u vezi nameštanja utakmica širom Evrope, podsetimo se na legendarno poslednje kolo fudbalske 1985/86 sezone i najluđeg nameštanja utakmica u istoriji našeg fudbala.

Šajberica! Foto:
ponedeljak, 21. oktobar 2013. | 22:23

Naime, poslednje kolo u sezoni 1985/86 bilo je prepuno čudnih rezultata, očito nameštenih utakmica u kojima su se SKORO SVI SUPROTSTAVLJENI KLUBOVI međusobno dogovorili, što je primoralo Slavka Šajbera, koji je u to vreme vršio funkcioju predsednika FSJ, da poništi celo kolo i zatraži ponovno odigravanje utakmica.

Utakmice je obeležila prava kiša golova i neverovatni rezultati neophodni za plasman, a evo i šta se dogodilo.

Partizan i Crvena zvezda su pre poslednjeg kola imali isti broj bodova, ali je Partizan imao za jedan gol bolju gol-razliku od Crvene zvezde i trebao je da zabeleži pobedu sa istom gol razlikom kao i Crvena zvezda kako bi osvojio titulu.

U tom kolu, Partizan je na svom terenu u Beogradu igrao protiv Željezničara, a Crvena zvezda je gostovala u Sarajevu kod istoimenog prvoligaša.

E sad, sve utakmice su naravno u poslednjem kolu morale početi istovremeno, ali uprava Partizana se dosetila, pa je pre utakmice upriličila svečanost povodom oproštaja Zvonka Varge i Zvonka Živkovića. Elem, to se nekako baš odužilo, pa je tako utakmica počela 15-tak minuta kasnije i Partizan je na taj način stekao bitnu vremensku distancu od sarajevske utakmice.

Situacija koja je nastala potom je bila urnebesna. Kako bi Crvena zvezda dala gol u Sarajevu, Partizan bi odmah u sledećem napadu davao gol u Beogradu, čuvajući taj jedan gol viška u gol-razlici.

Ne lezi vraže, čim bi se u Sarajevu doznalo za gol na stadionu JNA, Zvezda bi nekim čudom ekspresno uzvratila novim pogotkom. Ali Vargin i Živkovićev oproštaj je, ispostavilo se, bio Partizanov kec u rukavu i tih 15 minuta kašnjenja je dalo dovoljno vremena da Partizan trijumfuje u toj smehotresnoj trci.

Rezime? Obe utakmice završene su sa 4:0 za beogradske klubove i Partizan postao prvak. Ali to nisu bile jedine nameštene utakmice u tom poslednjem kolu.

Dinamu iz Zagreba, koga je te sezone predvodio Ćiro Blažević sa klupe, trebala je visoka pobjeda za odlazak u Kup UEFA. Pobedio je Vojvodinu čak sa 7:1 i to u gostima u Novom Sadu.

Možda je najsmešnija utakmica odigrana u Splitu. Zašto? Čitajte dalje.

Splitskom Hajduku trebala je pobeda protiv Dinama iz Vinkovaca, što se i dogodilo, ali kako? Postigao je pet golova, a Vinkovčanima je poklonio da postignu tri!

ZAŠTO?!

Elem, Davoru Čopu, bivšem fudbaleru Hajduka u redovima vinkovačkog Dinama trebala su tri postignuta pogotka za titulu najboljeg strelca Jugoslavije. Treba li reći da je Davor Čop postigao sva tri gola Vinkovčana?

Još nije gotovo, ludorija se nastavlja.

Na začelju se vodila žestoka borba za opstanak između OFK Beograda, Budućnosti, Sutjeske i Čelika.

OFK Beograd je uspeo pobediti Velež u Mostaru, ali su Budućnost i Sutjeska nekako (!?) uspeli postići 10 (slovima: deset) golova na utakmici (konačan rezultat je bio 5:5) i tako sa gol razlikom stekli prednost u odnosu na OFK Beograd.

Nesreća za OFK je ležala u tome što je Rijeci za plasman u kup UEFA, a Čeliku za opstanak, bio potreban nerešen rezultat (utakmica je završena rezultatom 1:1).

Slavko Šajber je oduzeo šest bodova svakom od 12 timova (Partizan, Crvena zvezda, Velež, Rijeka, Dinamo Zagreb, Budućnost, Željezničar, Sutjeska, Čelik, Sarajevo, Vojvodina i OFK Beograd) u narednoj sezoni, a kolo je ponovljeno, sa čime su se bespogovorno složili svi klubovi, osim Partizana.

Njegova utakmica protiv Željezničara je registrovana službenim rezultatom 3:0, a Crvena zvezda je uprkos porazu u ponovljenoj utakmici sa Sarajevom osvojila titulu.

Mislite da je tu priči kraj?

NIJE!

Usledila je serija žalbi i tužbi od strane Partizana, a ustavni sud je presudio da se titula u toj sezoni ipak dodeli Partizanu. Kao i ona iz naredne sezone, iako je Vardar bio prvi na tabeli na kraju sezone.

Zašto i titula naredne sezone?!

Dok su ustavni sud i sud udruženog rada Srbije doneli presudu sledeća sezona 1986/87. je već bila završena i šampion je postao Vardar, zahvaljujući činjenici da je 10 timova startovalo sa minusom od 6 bodova.

Sudska presuda je glasila da nema dokaza o nameštanju u poslednjem kolu prethodnog prvenstva i titula je vraćena Partizanu. Ovo je automatski značilo da nema osnova za oduzimanje bodova u sezoni 1986/87. i nakon novog sabiranja bodova Partizan je postao novi šampion, umesto Vardara.

That's all Folks!

Izvor: JelenFootball